318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
Age Demographics
10-30-2004 05:06 AM
Last post by Locus7
Today 03:04 AM
322 Replies, 86,628 Views
FS: 1998 Black BMW 318ti...
10-29-2016 07:52 AM
Last post by winky
Yesterday 11:31 PM
12 Replies, 8,845 Views
names for your TI
10-08-2004 04:48 AM
Last post by K12Pilot
Yesterday 02:07 PM
346 Replies, 81,080 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 04:40 AM
Last post by K12Pilot
Yesterday 01:51 PM
324 Replies, 107,795 Views
New to the Ti but not...
Yesterday 01:48 PM
Last post by K12Pilot
Yesterday 01:48 PM
0 Replies, 75 Views
Long time swapped to...
11-16-2018 04:12 AM
Last post by Toolmaker
Yesterday 03:04 AM
2 Replies, 217 Views
FS Black 1997 318ti...
11-09-2018 01:05 AM
Last post by tmca
11-17-2018 09:14 PM
4 Replies, 871 Views
205/60r16 tires on model...
11-17-2018 06:02 PM
Last post by mrmikkelsen
11-17-2018 06:02 PM
0 Replies, 133 Views
SIR crankshaft tool
11-17-2018 04:56 AM
Last post by S.W.B.C
11-17-2018 04:56 AM
0 Replies, 173 Views
AutoCross Checklist (FAQ)
08-24-2006 05:39 PM
Last post by Zed330ti
11-16-2018 07:06 AM
10 Replies, 18,250 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 11-05-2018, 01:55 AM   #1
B1p0larbear
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Texas
Posts: 3
iTrader: (0)
Default m42 misfire and smoking

Hello everyone, i have a 95ti with 275k mile. It has been running well for the past few months that i have owned it, every now and then the idle would stumble at a stop but overall okay. I left for work a few days back and had to hold the revs up to keep it running, but there was a noticeable misfire at all rpms. At this point i turned around and took the bike to work until I could mess with it over the weekend. So this weekend I started poking around, when started the idle is still very poor and this time i noticed smoke from the tailpipe, and a smell of raw fuel. I checked for signs of head gasket failure, now water in the oil, or oil in the water. At this point i pulled the plugs knowing i had a fresh set and they needed replacing anyway. Pulled all the plugs and all were dark black and smelled of fuel, also had 3 of 4 tubes saturated with oil. i replaced the plugs and reassembled, with that done i restarted the can and it is still running very poorly and smoking, but not quite stalling. If anyone has any ideas id love to hear them. thank you for reading
B1p0larbear is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 12:45 AM   #2
thenjnick
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Beachwood
Posts: 2
iTrader: (0)
Default

You need to replace your valve cover gasket. The oil is getting into your cylinders causing it to burn (hence the smoking exhaust) as well as your wet plugs/wires making it misfire.


Sent from my iPhone using Tapatalk
thenjnick is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 02:00 AM   #3
B1p0larbear
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Texas
Posts: 3
iTrader: (0)
Default

Thanks for the input, I was planning on ordering a valve cover set along with a new pcv valve. Figure that's as good a place to start as any. I'll keep you posted on the progress.
B1p0larbear is offline   Reply With Quote
Old 11-06-2018, 03:02 PM   #4
thenjnick
Junior Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Beachwood
Posts: 2
iTrader: (0)
Default

Pretty common replacement, mine is starting to seep into the cylinders too, good luck.


Sent from my iPhone using Tapatalk
thenjnick is offline   Reply With Quote
Old 11-09-2018, 08:23 AM   #5
318tiFatherFigure
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Perth Western Australia
Posts: 9
iTrader: (0)
Default

I doubt it is the valve cover gasket. I would be more looking at valve stem seals or a piston ring problem. Leaking injectors will cause rich running. Check all the vacuum hoses too. Excess crankcase pressure would force oil where you don't need it
If the fuel filter is old it could restrict pressure or allow dirt to jam the injectors open.
Hope some of the ideas strike a chord
318tiFatherFigure is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 03:46 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 71.82 k/84.95 k (15.45%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.