318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
FS Black 1997 318ti...
11-09-2018 01:05 AM
Last post by tmca
Yesterday 09:14 PM
4 Replies, 764 Views
205/60r16 tires on model...
Yesterday 06:02 PM
Last post by mrmikkelsen
Yesterday 06:02 PM
0 Replies, 48 Views
SIR crankshaft tool
Yesterday 04:56 AM
Last post by S.W.B.C
Yesterday 04:56 AM
0 Replies, 102 Views
AutoCross Checklist (FAQ)
08-24-2006 05:39 PM
Last post by Zed330ti
11-16-2018 07:06 AM
10 Replies, 18,199 Views
Anyone seen a carbon...
11-16-2018 06:19 AM
Last post by Zed330ti
11-16-2018 06:19 AM
0 Replies, 114 Views
New ti owner from Chicago
10-12-2018 10:28 PM
Last post by Zed330ti
11-16-2018 04:24 AM
6 Replies, 936 Views
Long time swapped to...
11-16-2018 04:12 AM
Last post by Zed330ti
11-16-2018 04:18 AM
1 Replies, 106 Views
WTB: 318ti - 5 speed
10-21-2018 06:26 PM
Last post by stuffedgus
11-16-2018 12:32 AM
4 Replies, 834 Views
New Member - 318ti rally...
11-13-2018 10:09 AM
Last post by ZEK
11-15-2018 06:03 PM
1 Replies, 316 Views
Long time BMW owner,...
10-27-2018 05:43 AM
Last post by ZEK
11-14-2018 02:57 AM
8 Replies, 1,231 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 07-17-2018, 09:17 PM   #1
e36lsx
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: TX
Posts: 1
iTrader: (0)
Default Surging idle/Misfire/No power (PLEASE HELP!)

First let me introduce myself. My name is David and I have a 1995 318ti OBD1 M42 car. I purchased the car about 3 months ago from a gentlemen who intended to give it to his son as a college car. The car has 240k miles but with a rebuilt engine with only 20k on it. The car hasnít given me any issues until now and I desperately need help because Iím losing my f**king mind trying to figure out what the issue is. So here it is:

The car has developed a terribly rough idle, idle dips too low and the car dies. When the issue first began the car would have a dead spot in the throttle pedal that felt like fuel was being cut. As the problem persisted, now almost the entire rev range is a dead spot. The car has absolutely no power at all, dies, rough idle and is drinking gas like a 454 El Camino.

I donít have access to a obd1 scanner with a bmw port so I have basically made educated guesses on what the problem could be. I have dumped too much money into it and do not want to keep guessing until i know for sure what it is.
So I have replaced:
-oil and filter
-spark plugs (inspected for leaking oil from valve cover gasket blocking spark plugs and there were no leaks at all)
-new throttle position sensor
-Unplugged o2 sensor to see if it was faulty, car still drove the same
-new camshaft position sensor
-cleaned ICV very very very thoroughly and verified that it is not stuck
-removed and inspected intake duct for tears, there are none.

So now I am frustrated as hell. I have narrowed it down to a few more options such as crankshaft sensor, but if this were the case I donít think the car would start at all. Spark plug wires and the single coil pack, but those are super expensive and I donít want to replace those until I know for sure they are faulty.
That old school large MAF sensor, but that appears to be brand new as it is the shiniest and cleanest part of the engine bay!

Any ideas?
Thank you! 😔
e36lsx is offline   Reply With Quote
Old 08-11-2018, 05:27 AM   #2
sixty4bitdiablo
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Florida
Posts: 2
iTrader: (0)
Default

Change the MAF. My bet is someone cheaped out and got a crappy ebay one. If it isn't stamped Bosche, go out and get an OEM one. Ask me how I know.
sixty4bitdiablo is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2018, 10:35 PM   #3
Estii
Senior Member
 
Estii's Avatar
 
Join Date: Nov 2014
Location: California
Posts: 200
iTrader: (0)
Default

I had the same problem. Culprit was a loose fitting IAC connector. Problem is that part is now impossible to buy new. So i used zipties to clamp it on TIGHT. Now problem solved. So check your IAC connector. There should be absolutely no play in it. 1 way to tell is have the engine at idle and move the connector around. If u have a change in engine note u have a problem there. Hope it helps.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Estii is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power Steering Pulley Dimensions spidertri Engine 9 12-15-2011 01:20 AM
My 'new' 96 318ti ...no power below 2500rpm. marucs_b Engine 16 02-16-2010 05:32 PM
Transformers on BlueRay HuGo General Chit Chat 93 01-12-2009 02:35 AM
Dead Power locks! Help! Fagerheim Lounge 7 10-06-2008 11:16 PM
power source robcarync Electrical 6 07-20-2006 07:04 AM


All times are GMT +1. The time now is 12:12 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 72.49 k/83.79 k (13.48%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.