318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by crvilla
Today 05:29 AM
337 Replies, 140,149 Views
DASC Pulleys - Need...
Yesterday 03:12 PM
Last post by pvansickler
Yesterday 03:12 PM
0 Replies, 148 Views
Cant shift into gear/...
05-18-2020 11:56 PM
Last post by J!m
Yesterday 02:18 PM
5 Replies, 679 Views
The 318ti OBD-II engine...
10-19-2006 06:48 PM
Last post by Omega
Yesterday 05:37 AM
152 Replies, 101,669 Views
Instrument cluster: no...
05-22-2020 03:32 AM
Last post by chevale
Yesterday 12:40 AM
3 Replies, 586 Views
parting out a nice 95...
05-16-2020 10:27 PM
Last post by J!m
Yesterday 12:24 AM
5 Replies, 1,079 Views
WTB m sytle euro...
05-28-2020 09:56 PM
Last post by J!m
Yesterday 12:21 AM
1 Replies, 109 Views
For Sale; 98 318ti...
04-29-2020 05:54 PM
Last post by mixxx
05-28-2020 02:07 PM
8 Replies, 1,131 Views
Mid-Ohio Track Event...
05-28-2020 10:02 AM
Last post by Feffman
05-28-2020 10:02 AM
0 Replies, 132 Views
Mid-Ohio Track Event...
05-28-2020 10:01 AM
Last post by Feffman
05-28-2020 10:01 AM
0 Replies, 130 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 04-05-2020, 06:17 PM   #1
Harsh
Junior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: VA
Posts: 5
iTrader: (0)
Default Engine Won't Start - No Power to Fuel Pump Fuse

I am helping my neighbor troubleshoot his 95 318ti with a standard transmission. He replaced the motor. The car did start and run with the new engine. After a few minutes he turned it off, took it off of the jack stands, restarted it, and drove it just outside of the garage where he left it idling. I am not sure how long he left it idling, but he said after a little bit it started to spit, sputter, and backfire then shut off. It would not restart. He is not an electrical guy so he has been throwing parts at it.

Reading this thread it was like he was having the same exact issue. Unfortunately, there was no solution posted.
http://www.318ti.org/forum/showthread.php?t=34631

There is no power to fuse 18. All grounds are good. The DME, fuel pump, and oxygen sensor relays have all been replaced.
The DME relay energizes correctly, but the fuel pump relay and subsequently the oxygen sensor relay do not (pin 30 of the oxygen sensor relay is fed from pin 87 of the fuel pump relay). I have traced the wires going from the relays to the DME and they all have good continuity so there is no break in a wire.

The cam and crank position sensors are new, fuel pump is new, temp sensor is new. I can jump the fuel pump relay and you can hear it working.

Pin 85 on the fuel pump relay that goes to pin 1 on the DME always has power to it. Unlike pin 85 on the DME relay. That shows power, but when they key is turned to ACC the voltage drops to .8 VDC and the relay is energized. I suspect that the DME is not removing the power to pin 85 of the fuel pump relay like it should to energize the relay. But why isn't it doing that? What other input to the DME is causing it not to remove the power to energize the relay?

I may have forgotten some things we tested and readings I took, but if anyone has any questions or suggestions we are all ears. What boggles me is that the car ran and ran strong for what little time it was running.
Harsh is offline   Reply With Quote
Old 04-07-2020, 10:11 PM   #2
Harsh
Junior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: VA
Posts: 5
iTrader: (0)
Default

A little update.

I have had a bit of I am an idiot moment. I do get power through the fuel pump relay and to the fuel pump fuse. When I was previously testing it I was doing with the ignition in ACC. When I try to start the car the relay energizes and provides power to the fuse. However, the car just cranks and cranks. If I just keep cranking it every once in a blue moon it will give me a little sign that it wants to kick over. When it does that the RPM gauge jumps up to about 3-4K and the mpg gauge jumps as well. Other than when the engine gives that tiny sign that it wants to kick over the gauges do not move.

I also tried to see if there were any codes stored in the DMC. I never get the initial sequence of initial sequence of flashes. The light will stay illuminated for 2.5 seconds, give a quick flash, stay illuminated for 2.5 seconds, give a quick flash. It will just continue to repeat that pattern until I turn the ignition off. The owner of the car even tried a scanner and he said he couldn't pull any codes.

Last edited by Harsh; 04-07-2020 at 10:46 PM.
Harsh is offline   Reply With Quote
Old 05-04-2020, 12:09 AM   #3
Harsh
Junior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: VA
Posts: 5
iTrader: (0)
Default

After testing just about everything in the car a friend of he owner was able to get a hold of a DME.

WE HAVE A RUNNING CAR!!!!
As soon as we plugged it in, cranked the car, it came to life and ran smooth as butter.

He said the DME we had was for a 6 cylinder. I question that. The VIN that is on the computer matches the cars VIN. Decoding the VIN it shows to be a 4 cylinder car so I don't understand how it could have changed. Regardless, the car runs so it really doesn't matter to me.

Pic of the DME that works.
Harsh is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fuel Leaking from or near Tank area - crank no start Rudenice Exterior 10 03-05-2017 11:44 PM
S54 engine into late model E36 swap (same 318ti) Hakentt-MS41.1 Engine Swaps 11 11-03-2015 04:08 PM
328ti Post Swap Analysis BMW_Hatchback Engine Swaps 6 06-29-2011 06:12 AM
Fuel pump HELP!! sim-simma Electrical 2 04-24-2011 06:05 PM
error code list biorjin Exhausts 0 10-10-2005 01:55 AM


All times are GMT +1. The time now is 12:33 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2020, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 73.78 k/85.17 k (13.38%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.