318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Electrical

Notices

Electrical All wiring questions.

.
» Recent Threads
FS: 1998 Black BMW 318ti...
10-29-2016 06:52 AM
Last post by port
Today 09:18 PM
10 Replies, 8,030 Views
1996 318ti Part Out
09-13-2018 07:43 PM
Last post by Estii
Yesterday 10:32 PM
6 Replies, 876 Views
The 318ti OBD-II engine...
10-19-2006 06:48 PM
Last post by HeelAndToe85
Yesterday 07:53 PM
118 Replies, 75,958 Views
OEM roof spoiler
06-14-2018 12:19 AM
Last post by sortasorted
Yesterday 06:54 AM
11 Replies, 2,427 Views
Manual Adjustment of...
09-20-2018 09:05 AM
Last post by John Firestone
09-20-2018 12:08 PM
1 Replies, 258 Views
Happy Birthday Berni
09-20-2018 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
09-20-2018 05:00 AM
0 Replies, 194 Views
M52 Swap Questions
07-01-2018 05:06 PM
Last post by Projectvoltron
09-20-2018 03:59 AM
18 Replies, 2,772 Views
New 318ti Member-...
09-10-2018 11:01 PM
Last post by paul somlo
09-19-2018 06:46 PM
4 Replies, 551 Views
96 - 5 Speed - Green -...
08-01-2018 06:52 PM
Last post by batmite
09-19-2018 09:28 AM
2 Replies, 940 Views
Euro glass headlights
09-24-2014 10:27 PM
Last post by paul somlo
09-19-2018 08:38 AM
210 Replies, 120,544 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 05-10-2018, 11:51 PM   #1
nimereht
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: Alameda, California, USA
Posts: 4
iTrader: (0)
Default Strange interior light problem

Hey all, 1998 US 318ti M-Sport, new to me with 215K+ miles but running well and seems pretty well looked after.

I seem to have created a very strange electrical issue however, in trying to install LEDs for some of the interior lights... replaced the main center 'bullet' style dome light - no problem.

Went to replace the first map/reading light (left one, driver's side here in the US ;)) - fiddly as heck! but it was working. Just slightly loose, and as I tried to get it securely into the socket I think I may have shorted something. Bulb is still OK. At some point I actually had both of those map/reading lights working along with the center "dome" light... but then - things got weird.

This is where we are now:
  • Center "dome" light: works fine - LED or original bulb, no problem there. Switch works as expected in all three positions.
  • Side map/reading lights: neither work
  • Sunroof switch: nothing (mechanic who checked out the car for me pre-sale warned that this was working "intermittently" but it's worked for me every time I've tried it. Now nothing at all.)

But wait, it gets weirder:
  • Both of the visor/vanity lights - not yet changed to LED - also stopped working coincidentally with this endeavor (the ones that switch on/off when you slide the vanity mirror covers open/closed)...

As far as I can tell, everything else is working OK, no other issues.

All of the fuses are OK, and I'm pretty sure there's no fuse controlling just the map lights, sunroof motor, and vanity lights anyway (the sunroof fuse is, like the rest, definitely intact and I tried swapping it with a "good" one anyway...)

Is it possible that the way the wiring is running through the sunroof motor switch, that if that's indeed faulty it could be causing these other issues "downstream" ?

Or maybe I just bent contacts with the map lights in a way that they're now shorting out - but I don't think so... now poking around with a multitester trying to figure out what's going on, but open to suggestions!
nimereht is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 12:18 AM   #2
nimereht
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: Alameda, California, USA
Posts: 4
iTrader: (0)
Default

Oh man. Of course I hadn't actually checked the window controls... they're dead too.

Made my way over to http://wedophones.com/Manuals/BMW/19...g%20Manual.pdf and looks like this is likely either a relay or the ZKE module?
nimereht is offline   Reply With Quote
Old 05-11-2018, 12:34 AM   #3
nimereht
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: Alameda, California, USA
Posts: 4
iTrader: (0)
Default

http://www.318ti.org/forum/showthread.php?t=28895 - read that and WAIT A MINUTE HMMM


AUGH. It was fuse #43! I swore I'd checked and replaced it...


PHEW!


nimereht is offline   Reply With Quote
Old 05-29-2018, 06:08 AM   #4
Jersey Cat
Junior Member
 
Join Date: May 2018
Location: New Jersey
Posts: 6
iTrader: (0)
Default

All of those lights and window and sun roof wires are shorted in my car
Jersey Cat is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NO crank problem.. AGAIN! :( dhong089 Electrical 30 05-30-2011 07:59 PM
Strange problem @ 5000 RPM! rushan Engine 15 02-20-2008 05:24 PM
Turn Signal / Indicator / Blinker Problem wasabinuki Electrical 9 04-12-2007 04:52 PM
Strange A/C problem iananderson02 HVAC 0 10-08-2006 12:19 AM
Strange Brake Light Problem 318tifiter Electrical 8 04-05-2006 05:38 PM


All times are GMT +1. The time now is 11:20 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 75.98 k/88.25 k (13.91%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.