318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Brakes

Notices

Brakes From what pads to use to brake upgrades.

.
» Recent Threads
sunroof motor problems
Today 08:46 PM
Last post by adcurtin
Today 08:46 PM
0 Replies, 4 Views
318ti custom Pickup...
Today 07:06 AM
Last post by ypres
Today 07:06 AM
0 Replies, 106 Views
Happy Birthday ...
Today 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
Today 05:00 AM
0 Replies, 73 Views
Happy Birthday ...
Today 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
Today 05:00 AM
0 Replies, 60 Views
Happy Birthday ...
Today 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
Today 05:00 AM
0 Replies, 58 Views
Movement in Selector rod...
04-03-2018 06:52 PM
Last post by Estii
Today 12:30 AM
3 Replies, 387 Views
MVP Track Time 2018...
03-13-2018 12:36 PM
Last post by Feffman
Yesterday 12:58 PM
1 Replies, 410 Views
Happy Birthday ...
04-19-2018 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
04-19-2018 05:00 AM
0 Replies, 280 Views
1998 BMW 318ti - 5...
04-09-2018 10:02 PM
Last post by savagepix
04-19-2018 01:06 AM
8 Replies, 1,021 Views
1999 BMW 318ti with M...
04-04-2018 05:00 AM
Last post by BRADESTAR
04-18-2018 08:50 AM
6 Replies, 1,376 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-29-2005, 01:30 AM   #1
ks20190
Junior Member
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 13
iTrader: (0)
Unhappy ABS and ASC light

Hi guys, I need some help here. On the way home today got stuck in traffic for about 30 mins on and off moving slowly, afterward going about 75mph on the highway, after i hit 70mph, the ABS and ASC lights both came on at the same time. When I got home I check all the fuse and relay, even try to disconnet the battery, but nothing change. The ABS and ASC lights is still on. HELP PLEASE!!! ohh my car is 98ti with auto trans. with 93k miles. Just got my front brakes replace two months ago and the rear brakes replace three months ago.
ks20190 is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2005, 02:33 AM   #2
Tyler
TRETEN IRGENDEINES ESELS
 
Tyler's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Rhode Island
Posts: 3,687
iTrader: (0)
Default

Well when those lights both came on for me once and it was the Abs sensor that went,when that goes your ASC+T doesn't work. But my guess would be that.
__________________
98 Avus Blue 318 ti Active
clear outs all around,stealth turning signals,blue led interior lights, 35% tinted windows,K&N air filter, 12" Kenwood Sub, MTX Thunder Amp,Alpine cd changer, Leatherz Armrest,ACS Pedals/Handbrake/FloorMats & Vitesse Tuning Carbon Fiber B-Pillars/CF Spark Plug Cover, New 16" MSW Typer 14 Rims on Goodyear Triple Treds




www.myspace.com/avusblueti
Tyler is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 02:42 AM   #3
atlanta318ti
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: atlanta
Posts: 145
iTrader: (0)
Default

I've got the same problem now. Just came on tonight as soon as I started the car. Both AST and ABS are on. 1997 Sport 125k.

For the last couple of weeks, I've noticed that it sounds like I may have a tire out of balance or the first hint of a bad wheel bearing. I can't yet feel it in the handling, but when rolling at 15-20 mph w/radio off, etc... you can hear that wo-wo, wo-wo, wo-wo (for lack of a better description). The last owner put the brakes on, but I don't know if they replaced the OEM rotors w/some cheap non-balanced rotors and that's what I'm hearing or even if it's a sympton of a worn out strut.

Anyway, on the ABS/AST fault light, Bentley suggests to check all the sensors first, but I'm wondering if that out of balance tire or wheel bearing may already have damaged the "teeth" on the "toothed wheel on the wheel hub" even though its not yet very noticable. I've not pulled the sensor yet, so I have no idea what to look for and I don't want to blindly replace all four at $100 each. Has anyone done this?

I normally DIY on this stuff. However, since I'm fearful that one problem may have caused another, I'm thinking about taking it to my local BMW shop (not dealer) rather than end up replacing something that may be fine and missing the actual problem. Plus these darn sensors are $100 a piece, and if I do have a front wheel bearing problem those are supposed to be a real PITA. Any thoughts on you guys that have a heck of a lot more experience than me?
atlanta318ti is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 03:29 AM   #4
cali-ti
aka Stabby
 
cali-ti's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Mead, CO
Posts: 5,360
iTrader: (0)
Default

as a first attempt, i'd pull out the ABS sensors and just take a look at them, cleaning them up while you're in there. a couple small bolts and they pull right out. you can at least check the condition of those that way. make sure the connections are all good as well. i can't imagine the teeth on the ABS rings would have gotten damaged. if you had the ABS tool, you could likely read the codes that are stored too bad we don't have that tool in-house yet (and i think you'd be third on the waiting list or so too). the sensors are easy to replace if they find that one of them is indeed bad. i'd order from one of the dealers that gives 20% off list (like crevier bmw in CA).
__________________
1996 318ti, California package, 267k miles
current mods: bilstein sports, bavauto springs, e30 m3 LCABs, solid metal ball joints, bavauto RSMs w/reinforcements, e30 3.73 LSD & halfshafts, supersprint cat-back exhaust, turner rear sway bar reinforcements, IE poly subframe & RTABs + camber/toe kits, powdercoated e36 32x front calipers, sport mirrors, H&R 28mmF/19mmR sway bars, x-brace, auto solutions SSK w/poly bushing upgrade, BMW CD43 head unit, DICE HD Radio w/iPod integration and "stealth" HD antenna, staggered style 68s, orange electronic TPMS, leather arm rest, JT Designs metal undertray

acquired and awaiting install: heated seat kit, cali top switch relo, lumbar support kit, park distance control kit, heated washer nozzle kit, m-coupe rear subframe, trailing arms, differential, and halfshafts, m-coupe front/rear brakes with master cylinder, under hood light kit, mud flaps, rear sun blind, auto-dimming rear view mirror, tilt steering wheel retrofit, apexcone 5000K HIDs with 55W ballasts




2002 X5 4.4 Sport Package, 53.5k miles
Current Mods: e46 m3 steering wheel
cali-ti is offline   Reply With Quote
Old 01-23-2006, 05:07 AM   #5
atlanta318ti
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: atlanta
Posts: 145
iTrader: (0)
Default

Thanks for the suggestion. I'll try that out first. In the least, it might help me narrow down which sensor could be faulty and save me some $$.
atlanta318ti is offline   Reply With Quote
Old 01-24-2006, 01:15 AM   #6
thekinwc
Member
 
thekinwc's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Location: Jamaica
Posts: 62
iTrader: (0)
Default

Mine came on and I found I had no brake lights as well. I found it to be the brake light switch causing the brake light failure. My abs light doesn't come on anymore. Don't know how connected that is but the wiring diagram shows the brake light switch running into the ABS module.
thekinwc is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 09:48 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 79.47 k/93.86 k (15.34%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.