318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Transmission

Notices

Transmission Automatic, manual and shift lever discussions.

.
» Recent Threads
difference between...
11-02-2010 03:54 AM
Last post by J!m
08-17-2022 01:01 PM
14 Replies, 14,626 Views
Black Leather Interior...
03-04-2022 05:50 PM
Last post by J!m
08-17-2022 12:58 PM
25 Replies, 5,417 Views
Valeo / Cibie part #...
08-11-2022 11:52 PM
Last post by userfinnk
08-15-2022 10:42 PM
1 Replies, 628 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by sarinasr75
08-13-2022 02:13 PM
347 Replies, 196,219 Views
1998 318ti
07-27-2022 05:31 PM
Last post by knightbird1
08-11-2022 07:14 PM
2 Replies, 778 Views
  Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Prev Previous Post   Next Post Next
Old 11-11-2020, 02:15 AM   #1
Carter Thomas
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Missouri
Posts: 1
iTrader: (0)
Default 96 5spd At a loss

Hello
Needing some help with this one.

Stopped for gas one afternoon after school and found the car would not go into gear anymore. Had to turn off car, put in gear then fire it up and give it gas to make it home......slowly.
Found the slave cylinder leaking and replaced it.
Still would not go into gear. Inspected the master and found a tear in the rubber boot, so replaced for good measure. Still would not go into gear.
Bled the system several different times and ways. No joy.
Only option after that is to drop the transmission and see if there is an issue with clutch.
Just finished that over the weekend. New Sachs clutch kit installed! Inspected transmission while out of the car for any obvious issues. Nothing prevented it from shifting into any gear. No odd grinding or noises. Changed fluid to boot.

With transmission back in, my dad and I re-bled the system. Even emptied out reservoir and bled from the slave cylinder up. Pushing any and all air bubbles out the top.

Peddle feels great. Shifts fine while car is off.

Still refuses to go into gear when the car is on.

What in the world am I missing?
How would you approach troubleshooting this? Is there a specification for how far the slave plunger should move when engaged?

Thanks for any input and insight you can provide. This has been quite the adventure.
Carter Thomas is offline   Reply With Quote
 

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
NJ 1998 BMW 318ti Blk 5spd low miles $5500 BMWTony Cars for Sale 0 06-01-2015 03:06 PM
WTB 1992 325i ODB1 M50 non vanos 5spd engine harness derek502 US and North America 0 03-10-2014 05:53 PM
Acceleration Loss 15 to 17 inch mreroc Wheels and Tires 16 11-19-2011 03:32 PM
WTB: SoCal 5spd ti 318tifan US and North America 5 03-11-2008 08:54 AM
Got hit today, may be a total loss!!! yeehawbob General Chit Chat 10 08-29-2007 09:50 PM


All times are GMT +1. The time now is 02:18 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2022, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 72.30 k/80.99 k (10.73%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.