318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > HVAC

Notices

HVAC Heating, ventilation and air conditioning.

.
» Recent Threads
Rhodes Racing Cage -...
07-25-2019 03:32 PM
Last post by joe1602
Yesterday 12:41 PM
3 Replies, 4,873 Views
2 Bottles - BMW MTF LT2...
09-15-2019 10:19 PM
Last post by stringdimensions
09-15-2019 10:19 PM
0 Replies, 146 Views
Mostly new to cars and a...
07-11-2019 09:28 PM
Last post by bumbo
09-15-2019 04:53 AM
6 Replies, 5,110 Views
Happy Birthday Biolite
09-13-2019 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
09-13-2019 05:00 AM
0 Replies, 312 Views
Learning to drift
06-29-2019 09:11 PM
Last post by andakn
09-12-2019 07:20 PM
9 Replies, 5,264 Views
VIN number decoding
09-30-2007 04:07 PM
Last post by Pier
09-12-2019 04:50 PM
2,261 Replies, 568,297 Views
Happy Birthday Platanos
09-12-2019 01:14 PM
Last post by 1996 328ti
09-12-2019 01:14 PM
0 Replies, 142 Views
Ultimate Supercharger...
06-23-2019 08:06 AM
Last post by MisterM52
09-12-2019 11:10 AM
72 Replies, 19,256 Views
Club sport owners, what...
04-03-2004 04:00 AM
Last post by Ski-U-Mark
09-12-2019 03:39 AM
124 Replies, 43,670 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by roadrash
09-12-2019 03:08 AM
332 Replies, 119,340 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 02-09-2009, 06:58 PM   #1
ffg4th
Junior Member
 
ffg4th's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Litchfield, New Hampshire
Posts: 9
iTrader: (0)
Unhappy 1996 318ti Over Heating HELP!!

Ok I'm at a loss here. I've been searching the threads and cant find the answer to my problem yet and I'm hoping someone out here can be quicker than me. My 318ti has no heat.. put in a brand new t-stat, waterpump,upper and lower radiator hoses and fluid.. but she's still sick and overheating. I have NO Heat, Airs blowing but no HOT air, Just COLD.. whats next?? I Have No Water In Oil so I'm thinking it's not the Head Gasket... could it be Heater Coil?... I'm pretty Mechanicaly Apt and just reacently did a head gasket on a 2002 Pontiac Grand Am.. and I'm Not "Tool Poor" so I should have everything I need to fix this problem... could someone please point me in the right direction.. I Love this car and miss driving it. Thank You.
ffg4th is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 08:21 PM   #2
briansol
Senior Member
 
briansol's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: central ct
Posts: 503
iTrader: (1)
Default

heater core, or the radiator itself most likely.
__________________
2010 Genesis Coupe 2.0t track | 2000 Dakota
Former 1995 318ti owner
briansol is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 08:54 PM   #3
mohaughn
Senior Member
 
Join Date: Aug 2005
Location: Florida
Posts: 2,525
iTrader: (1)
Default

Did you flush the coolant system before putting all of the new components in? It would also help if we knew why you replaced all of the cooling system.

If the old radiator blew the top hose connector off, you could have all kinds of plastic bits in the cooling system that need to be flushed. Other than that, if everything is hooked up properly, make sure you bled the system. It can be a real pain bleeding the system after replacing evrerything.
mohaughn is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 10:30 PM   #4
marleymon
Senior Member
 
marleymon's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Northern Michigan
Posts: 866
iTrader: (2)
Default

sounds to me like you have air in the system. There is a bleeder screw on the top of the radiator, next to the cap. I removed that screw, and filled with 50/50 mix with distilled agua...fill until all the bubbles come out of that air hole. (be careful when tightening it back up)....
Be patient, maybe park on an incline....
__________________
marleymon is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 10:39 PM   #5
scott pruett
Member
 
scott pruett's Avatar
 
Join Date: Jul 2008
Location: Kernersville, NC
Posts: 53
iTrader: (0)
Default

Quote:
Originally Posted by marleymon View Post
sounds to me like you have air in the system. There is a bleeder screw on the top of the radiator, next to the cap. I removed that screw, and filled with 50/50 mix with distilled agua...fill until all the bubbles come out of that air hole. (be careful when tightening it back up)....
Be patient, maybe park on an incline....
yup, I have to burp my system every couple months. it's a PITA but I fear I have a leak in a $$$ spot.

try this... it's cheap & easy:

1) park on an incline, nose uphill.
2) turn your car on.
3) crank your defrost all the way up (not sure why, but i read it somewhere & i just do it).
4) unscrew radiator cap & the little bleeder screw (take it out).
5) fill radiator overflow, let it circulate through. you'll see bubbles come out the bleeder. it will spill out, but it's no big deal.
6) repeat #5 until you don't see any more bubbles.
7) rinse off your driveway.
scott pruett is offline   Reply With Quote
Old 02-09-2009, 11:02 PM   #6
Will'sBimmer
Senior Member
 
Will'sBimmer's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Memphis, Tn
Posts: 1,299
iTrader: (0)
Default

Quote:
Originally Posted by ffg4th View Post
Ok I'm at a loss here. I've been searching the threads and cant find the answer to my problem yet and I'm hoping someone out here can be quicker than me. My 318ti has no heat.. put in a brand new t-stat, waterpump,upper and lower radiator hoses and fluid.. but she's still sick and overheating. I have NO Heat, Airs blowing but no HOT air, Just COLD.. whats next?? I Have No Water In Oil so I'm thinking it's not the Head Gasket... could it be Heater Coil?... I'm pretty Mechanicaly Apt and just reacently did a head gasket on a 2002 Pontiac Grand Am.. and I'm Not "Tool Poor" so I should have everything I need to fix this problem... could someone please point me in the right direction.. I Love this car and miss driving it. Thank You.

Are you losing coolant?? If so, you may have a leak. I had to recently replace my radiator because it was leaking. You could be leaking from one of the two connector pieces that are notorious for going bad. As for your heat. You may have a problem with your heater core or your heater valve. Also there is a common problem with the temperature control cable behind the dashboard. Sometimes this cable will come loose and then snap out of it's hole. This will cause your box to stay open and cold air only will blow in. You have to take out the glove box and get back there to reattach the cable to the box so it can open and close the hatch properly. You need to check for coolant lose, then leaks, and try to fix your overheating problem first and see if that fixes your heat too, if not then get behind the glove box and see if that cable is still good.

-Will
__________________
custom dual exhaust,M3 front and rear bumper, 10.4 inch roof mount drop screen, Viper alarm system, DSII's rims, M3 Vader Seats, M3 Mirrors, Carbon Fiber CAI, Smoked Corners, Side Markers, Leatherz armrests, black grilles


225k miles and still the Ti goes on
Will'sBimmer is offline   Reply With Quote
Old 02-10-2009, 06:45 PM   #7
ffg4th
Junior Member
 
ffg4th's Avatar
 
Join Date: Feb 2009
Location: Litchfield, New Hampshire
Posts: 9
iTrader: (0)
Cool

Thank You All... I Fixed it.. I didnt "burp" the Beamer correctly and that was giving me airlock.. but after asking some q?'s and researching this site I fingered it out and got it fixed this morning... again thank you all for your help!!!
ffg4th is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
hoses , no heat , overheating , thermostat , waterpump


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HEATING VALVE!!! which one?? small_m Engine Swaps 8 11-30-2014 05:16 PM
FS: 1996 318Ti THEVIC US and North America 5 01-17-2009 08:39 PM
Heating control dash lighting Domantas Electrical 1 11-10-2008 06:13 PM
WTT: 1996 318ti auto for 1996 318ti manual PgmGmr2002 US and North America 6 04-18-2006 04:22 PM
Heating does not work Woofy318i HVAC 7 12-31-2005 03:42 PM


All times are GMT +1. The time now is 11:54 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2019, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 92.71 k/108.56 k (14.60%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.