318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Maintenance

Notices

Maintenance Service Interval questions, oil change info.

.
» Recent Threads
M52 Swap Questions
07-01-2018 05:06 PM
Last post by Kglenn328
Today 02:38 AM
16 Replies, 1,391 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by 3DGE
Today 02:35 AM
322 Replies, 104,763 Views
Happy Birthday 30yrMbr
Yesterday 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
Yesterday 05:00 AM
0 Replies, 127 Views
Will M3 parts fit a 96...
04-04-2007 05:27 AM
Last post by 3DGE
Yesterday 03:25 AM
15 Replies, 2,052 Views
AutoCross Checklist (FAQ)
08-24-2006 04:39 PM
Last post by weste46
08-14-2018 03:17 PM
9 Replies, 16,963 Views
File this under: "You're...
06-12-2018 07:23 PM
Last post by weste46
08-14-2018 03:10 PM
3 Replies, 737 Views
Expanding Our BMW Family
08-14-2018 03:01 PM
Last post by weste46
08-14-2018 03:01 PM
0 Replies, 103 Views
finally got a ti
08-14-2018 07:11 AM
Last post by Kilomattox
08-14-2018 07:11 AM
0 Replies, 150 Views
Clutch Hydraulics
08-08-2018 04:58 AM
Last post by Garnet
08-13-2018 11:22 PM
3 Replies, 759 Views
Wtb: ac compressor for...
08-13-2018 09:10 PM
Last post by Uneeqinc
08-13-2018 09:34 PM
1 Replies, 126 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-08-2018, 04:58 AM   #1
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default Clutch Hydraulics

Got in the car a few days ago and the clutch went to the floor. I checked the fluid level and it was low, looks like air got into the line, no leaks anywhere under or in the car and the fluid level didn't drop after I topped up the reservoir.

I tried pressurizing the fluid reservoir and then cracked the nipple on the slave cylinder, but nothing came out. Next I got an oil can, filled it with brake fluid and connected it to the slave nipple to pump fluid up into the reseroir.

When I pump the can nothing much seems to happen, I pump and it's not filling the reservoir and it's not leaking out around the slave nipple (a tiny bit leaked around the nipple as you might expect, but not much).

One thing I did notice is when I put my finger over end of the hose attached to the pump can it doesn't produce enough pressure to shoot it past my finger, so it's likely not producing enough pressure to push it through the line up to the reservoir.

Any thoughts or suggestions? Thanks

Last edited by Garnet; 08-08-2018 at 05:13 AM.
Garnet is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2018, 12:25 PM   #2
BRADESTAR
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Seattle
Posts: 388
Vehicles
iTrader: (0)
Default

Might be the slave cylinder is bad? The part that pushes the fork may be leaking on the inside of the bell housing. Pull it out and have a look?

Or maybe the diaphragm in the plastic piece on the pedal went bad. I'd lean that way if it isn't losing fliud.
BRADESTAR is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2018, 05:30 AM   #3
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default

Thanks, I wondered about it leaking into the bell housing, but since it wasn't leaking from the reservoir I did't pursue it, I'll give it a look.
Garnet is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2018, 11:22 PM   #4
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default

Just to wrap this thread up for future reference: I removed the slave cylinder, unscrewed the bleed nipple, poked into the threaded hole with a nail and dislodged something that was blocking the orifice.

Not sure if it was the end of the spring or a small particle, but it allowed fluid to flow from the orifice so put the bleed nipple back on, re-installed the cylinder, hooked up the syringe filled with brake fluid to the bleed nipple, pushed all the air out and it's working fine.
Garnet is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clean A/C compressor clutch plate & pulley weloveiggy Knowledge Base 17 05-22-2017 12:54 PM
Bleeding Clutch Procedure juan.manjarres Transmission 1 05-23-2011 03:58 PM
Help appreciated Asap pls. No Tension When Pushing In Clutch. Hydraulics? Romoser.MD Transmission 1 09-12-2010 04:03 PM
Clutch does not engage after Clutch/Flywheel swap zboot Transmission 19 07-12-2008 07:56 AM
Clutch, problems engaging, HELP! branden Transmission 0 07-28-2005 03:19 AM


All times are GMT +1. The time now is 02:58 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 75.55 k/88.15 k (14.30%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.