318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Maintenance

Notices

Maintenance Service Interval questions, oil change info.

.
» Recent Threads
97 black supercharged...
03-27-2019 06:41 AM
Last post by dug
04-18-2019 02:35 AM
7 Replies, 1,245 Views
Seats and Miscellaneous.....
04-18-2019 02:17 AM
Last post by dsamuel565
04-18-2019 02:17 AM
0 Replies, 109 Views
Installing euro...
04-13-2019 03:01 AM
Last post by John Firestone
04-16-2019 09:49 AM
3 Replies, 623 Views
Happy Birthday Bozola
04-15-2019 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
04-15-2019 05:58 PM
2 Replies, 329 Views
New 318ti owner looking...
04-15-2019 01:11 AM
Last post by littlebobby
04-15-2019 01:11 AM
0 Replies, 298 Views
1995 318ti club sport...
04-07-2019 02:45 AM
Last post by 1996 328ti
04-14-2019 03:14 PM
8 Replies, 1,119 Views
Front camber plates
03-31-2019 06:00 PM
Last post by B1p0larbear
04-14-2019 02:03 AM
1 Replies, 578 Views
Hello from Bulgaria
04-13-2019 08:29 PM
Last post by 1996 328ti
04-13-2019 10:24 PM
1 Replies, 226 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by sofiqneca
04-13-2019 08:38 PM
327 Replies, 113,266 Views
1997 318ti California...
03-01-2019 05:13 PM
Last post by coopc
04-13-2019 05:33 PM
9 Replies, 2,593 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-08-2018, 04:58 AM   #1
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default Clutch Hydraulics

Got in the car a few days ago and the clutch went to the floor. I checked the fluid level and it was low, looks like air got into the line, no leaks anywhere under or in the car and the fluid level didn't drop after I topped up the reservoir.

I tried pressurizing the fluid reservoir and then cracked the nipple on the slave cylinder, but nothing came out. Next I got an oil can, filled it with brake fluid and connected it to the slave nipple to pump fluid up into the reseroir.

When I pump the can nothing much seems to happen, I pump and it's not filling the reservoir and it's not leaking out around the slave nipple (a tiny bit leaked around the nipple as you might expect, but not much).

One thing I did notice is when I put my finger over end of the hose attached to the pump can it doesn't produce enough pressure to shoot it past my finger, so it's likely not producing enough pressure to push it through the line up to the reservoir.

Any thoughts or suggestions? Thanks

Last edited by Garnet; 08-08-2018 at 05:13 AM.
Garnet is offline   Reply With Quote
Old 08-08-2018, 12:25 PM   #2
BRADESTAR
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Seattle
Posts: 425
Vehicles
iTrader: (0)
Default

Might be the slave cylinder is bad? The part that pushes the fork may be leaking on the inside of the bell housing. Pull it out and have a look?

Or maybe the diaphragm in the plastic piece on the pedal went bad. I'd lean that way if it isn't losing fliud.
BRADESTAR is offline   Reply With Quote
Old 08-10-2018, 05:30 AM   #3
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default

Thanks, I wondered about it leaking into the bell housing, but since it wasn't leaking from the reservoir I did't pursue it, I'll give it a look.
Garnet is offline   Reply With Quote
Old 08-13-2018, 11:22 PM   #4
Garnet
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Win
Posts: 15
iTrader: (0)
Default

Just to wrap this thread up for future reference: I removed the slave cylinder, unscrewed the bleed nipple, poked into the threaded hole with a nail and dislodged something that was blocking the orifice.

Not sure if it was the end of the spring or a small particle, but it allowed fluid to flow from the orifice so put the bleed nipple back on, re-installed the cylinder, hooked up the syringe filled with brake fluid to the bleed nipple, pushed all the air out and it's working fine.
Garnet is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Clean A/C compressor clutch plate & pulley weloveiggy Knowledge Base 17 05-22-2017 12:54 PM
Bleeding Clutch Procedure juan.manjarres Transmission 1 05-23-2011 03:58 PM
Help appreciated Asap pls. No Tension When Pushing In Clutch. Hydraulics? Romoser.MD Transmission 1 09-12-2010 04:03 PM
Clutch does not engage after Clutch/Flywheel swap zboot Transmission 19 07-12-2008 07:56 AM
Clutch, problems engaging, HELP! branden Transmission 0 07-28-2005 03:19 AM


All times are GMT +1. The time now is 03:29 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2019, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 75.85 k/88.33 k (14.13%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.