318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
Long time BMW owner,...
10-27-2018 05:43 AM
Last post by ZEK
Today 02:57 AM
8 Replies, 940 Views
New Member - 318ti rally...
Yesterday 10:09 AM
Last post by dionbee93
Yesterday 10:09 AM
0 Replies, 122 Views
FS Black 1997 318ti...
11-09-2018 01:05 AM
Last post by mrmikkelsen
Yesterday 05:41 AM
3 Replies, 454 Views
M42/44 / 318ti Valve...
08-15-2006 04:01 AM
Last post by mrmikkelsen
Yesterday 03:25 AM
93 Replies, 119,415 Views
ECU Tuning
10-30-2018 06:35 PM
Last post by 318tiFatherFigure
11-12-2018 10:59 PM
5 Replies, 414 Views
California roof...
05-18-2007 01:12 AM
Last post by RLSE36
11-11-2018 10:08 PM
4 Replies, 1,687 Views
WTB: CV joint cage
11-09-2018 12:44 PM
Last post by wodcutr
11-11-2018 04:05 PM
1 Replies, 226 Views
is there anyone in the...
11-09-2018 07:35 PM
Last post by rbush
11-09-2018 07:35 PM
0 Replies, 342 Views
Replaced front control...
11-06-2018 08:58 PM
Last post by bazar01
11-09-2018 01:23 PM
6 Replies, 474 Views
New her so lets arc you...
11-09-2018 08:56 AM
Last post by 318tiFatherFigure
11-09-2018 08:56 AM
0 Replies, 212 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-29-2016, 06:57 PM   #1
Steez
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: North carolina
Posts: 27
iTrader: (0)
Exclamation Crank but no start, HELP!

So my 1996 318ti will crank but not start, here's a background:

It's a 1996 5speed 318ti with 160k miles, we bought it not being able to start it was probably sitting for a month or two with the previous owner, and sat in our garage for half a year until we had time for it, we investigated the no start problem and assumed it was the starter, so we replaced it with a new starter and also replced some old crusty hoses from the intake system with new hoses.

The car would crank! But....that was it... so we got a new battery, and also replaced the fuel filter and fuel pump with new ones..

Aaaaaaannd now, it still only cranks and that's about it...it's getting spark and obviously the starter's engaging because it's cranking, it's not a EWS issue we also bought a new key from the dealer... if we put starter fluid in it it will sound like it starts MAYBE 1 second but just cut off, the fuel pump and relay and ALL the fuses are good so i'm confused... What else do i need to look for to get this dang thing to run?!

This car has been a PITA and i just want to get this dang thing to start... Please help!!!

Could the injectors.. Or fuel pressure regulator be the culpret? I'm just so confused somebody help me!!
Steez is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2016, 07:00 PM   #2
jeffrn1970
Member
 
Join Date: Dec 2014
Location: rogers arkansas
Posts: 53
Vehicles
iTrader: (0)
Default

Check the fuel pressure at the fuel rail cause if it's lot then it won't start

Sent from my SAMSUNG-SM-G920A using Tapatalk
jeffrn1970 is offline   Reply With Quote
Old 03-29-2016, 07:36 PM   #3
Steez
Junior Member
 
Join Date: Jul 2015
Location: North carolina
Posts: 27
iTrader: (0)
Default

Quote:
Originally Posted by jeffrn1970 View Post
Check the fuel pressure at the fuel rail cause if it's lot then it won't start

Sent from my SAMSUNG-SM-G920A using Tapatalk


Well it's definitely getting pressure, so you're saying it could be too much?

But do you think it could be dirty injectors or something?
Steez is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2018, 10:44 PM   #4
LunchboxTi
Junior Member
 
Join Date: Jun 2018
Location: Ontario
Posts: 2
iTrader: (0)
Default

Im having the exact same issue. My car will crank forever and ever and occasionally it "blubs" like its trying to fire but only between half and full throttle WHILE cranking. Smells like its flooding but could it be to weak of a spark? My car has been sitting for a while but it sounds like it wants to start. Any help would be welcome lol
LunchboxTi is offline   Reply With Quote
Old 07-07-2018, 04:06 PM   #5
AquaCali
Member
 
Join Date: Sep 2007
Location: N.W. VT
Posts: 31
iTrader: (0)
Default

If you have fuel pressure then check for codes. I had my Camshaft position sensor go, I pulled the car in the garage to change the oil after I finished car cranked but would not start. I had previously gotten a random (occurred once) code for camshaft position sensor. Replaced the sensor car started right up. Second would be the crankshaft position sensor. Your car is now 22 years old, granted not a lot of miles but most likely lots of short trips.
AquaCali is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
crank , crank but no start , no start


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No start or crank, Help! Steez Lounge 0 03-16-2016 05:26 AM
Help!! Crank But no start. new318ti Engine 8 08-05-2015 05:28 AM
Wont crank, wont start, cant hear fuel pump engaging The Bobby Engine 6 03-15-2015 06:39 PM
Ignition Start Crank Key Issue DanOx Engine 1 01-09-2012 06:46 AM
95 ti wont start or crank wctouring7 Electrical 11 12-23-2006 11:14 AM


All times are GMT +1. The time now is 04:00 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 81.76 k/95.25 k (14.16%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.