318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Misc

Notices

Misc Does not fit in any of the forums below.

.
» Recent Threads
Euro glass headlights
09-24-2014 10:27 PM
Last post by tigruppe
Today 12:24 AM
194 Replies, 109,774 Views
1998 318ti Price Estimate
06-18-2018 06:59 PM
Last post by mrueda16
Yesterday 03:58 PM
6 Replies, 444 Views
E36 '95 318ti for sale...
06-04-2018 05:31 AM
Last post by joereeumd
Yesterday 03:38 PM
1 Replies, 528 Views
Feeler: 98 318Ti Black M...
09-09-2017 03:57 AM
Last post by joereeumd
Yesterday 03:37 PM
31 Replies, 10,326 Views
A 318ti like no one has...
04-25-2018 06:18 PM
Last post by Bud
Yesterday 02:17 AM
5 Replies, 686 Views
No shift from 3rd to 2nd
06-18-2018 04:54 PM
Last post by joe1602
06-18-2018 04:54 PM
0 Replies, 165 Views
Jean's Turbo Build -...
08-18-2009 03:08 AM
Last post by Jean H.318TI
06-18-2018 04:26 PM
525 Replies, 128,524 Views
File this under: "You're...
06-12-2018 07:23 PM
Last post by joe1602
06-18-2018 02:09 AM
2 Replies, 342 Views
2.93 lsd with mroadster...
05-26-2014 08:47 PM
Last post by Breticus
06-17-2018 05:46 AM
1 Replies, 1,212 Views
Happy Birthday NYBmw96ti
06-17-2018 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
06-17-2018 05:00 AM
0 Replies, 95 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 01-09-2006, 08:37 PM   #1
kickerZ1004
Junior Member
 
Join Date: Nov 2005
Location: MIssouri
Posts: 5
iTrader: (0)
Default Electrical or Mechanical prob?

I was having my ASC light come on when i started driving my car. It ahs done the same thing after about a block or so of driving and remains on. I also get some spurting of the car and lurching when i hit the gas. I was thinking this might either be one of 2 things. a fuel pump, and or somehting electrical. i was thinking it could possibly be something with the ABS, since the ASC and ABS are together in the electrical system. if you know or have heard of this before, i'd really appreciate it if you could lemme know! thanks
kickerZ1004 is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2006, 08:46 PM   #2
halek
Senior Member
 
halek's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: UK
Posts: 312
iTrader: (0)
Default

I dont think a bad fuel pump would give you a ASC light. Try hooking it up to a fault code reader & see what that shows.
__________________
halek's 318ti sport
halek is offline   Reply With Quote
Old 01-09-2006, 09:48 PM   #3
J!m
Moderator
 
J!m's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Bouncing off the rev limiter in CT!
Posts: 2,880
Vehicles
iTrader: (1)
Default

A quick test might be to un-plug the traction control throttle and see if the driveability issues remain.

This will cause a CEL in addition to the ASC light, so be prepared. If it won't start at all in this condition (not likely) plug it back in and get to the dealer (unless you have a code reader).

Remember to remove the negative cable from the battery and wait a minute or two before doing any un-pluging, or re-plugging of expensive parts...

I'm guessing that the ASC throttle is getting bad info and closing down as if you lost traction. Root cause might be a bad wheel sensor (there are two on the car left front wheel and right rear wheel).

Fuel delivery may be suspect as well. I had my fuel pums replaced under warranty with an improved part. No problems since then. When you go to the dealer next, have them run the VIN and see what recalls were repaired and see if they can get your car up to snuff...

Could be as simple as a bad fuel filter too... Crimped fuel line (any work under the car lately?)
__________________
"Speed's just a question of money. How fast you 'wanna go?"

Order Swap Manuals Here => http://www.318ti.org/forum/showthread.php?t=12912

WolferJ- gone but not forgotten. R.I.P.
J!m is offline   Reply With Quote
Old 01-27-2006, 08:25 PM   #4
parttimer
Junior Member
 
parttimer's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Columbus, Ohio
Posts: 26
iTrader: (0)
Default Same problem

I have had this same problem for about 2 weeks. For me it is very Intermittent which lets me believe its a sensor issue. About 75% of the time the car drives fine. I have never had the problem arise when driving with the traction control turned off. I tried this the other day. Which also points toward the sensors. Also if I could ask. When the ABS and the traction control kick in under normal working conditions (ie sliding and/or spinning the tires) how loud of a sound should it make? this is the first car I ever owned with both features (working). Thanks and please let us know what you come up with!
parttimer is offline   Reply With Quote
Old 01-28-2006, 12:32 AM   #5
J!m
Moderator
 
J!m's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Bouncing off the rev limiter in CT!
Posts: 2,880
Vehicles
iTrader: (1)
Default

The ABS pump makes a motor sound, and you can feel the pulsation in your foot.

The traction control is silent: it just closes down a second throttle, so you press on the accelerator pedal and nothing happens...
__________________
"Speed's just a question of money. How fast you 'wanna go?"

Order Swap Manuals Here => http://www.318ti.org/forum/showthread.php?t=12912

WolferJ- gone but not forgotten. R.I.P.
J!m is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +1. The time now is 04:15 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 77.01 k/90.64 k (15.04%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.