318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
1999 318ti in Northern...
Yesterday 10:16 PM
Last post by Eireguy
Yesterday 10:16 PM
0 Replies, 26 Views
Looking for running...
10-15-2018 03:06 AM
Last post by wodcutr
Yesterday 03:29 PM
1 Replies, 358 Views
IMPORTANT: Two plastic...
05-16-2007 06:28 PM
Last post by weste46
Yesterday 01:40 PM
170 Replies, 85,330 Views
Suspension Upgrade FAQ -...
03-14-2007 03:06 AM
Last post by BimmerBum
Yesterday 05:05 AM
75 Replies, 67,487 Views
FS: 1998 Black BMW 318ti...
10-29-2016 06:52 AM
Last post by austinindian
Yesterday 05:03 AM
11 Replies, 8,575 Views
Happy Birthday spidertri
Yesterday 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
Yesterday 05:00 AM
0 Replies, 73 Views
M42/44 / 318ti Valve...
08-15-2006 03:01 AM
Last post by aldogg7
Yesterday 02:38 AM
90 Replies, 118,706 Views
Spring Options for...
10-22-2018 08:24 PM
Last post by ZEK
Yesterday 02:02 AM
4 Replies, 162 Views
1996 M44 Crank, no...
10-18-2018 09:36 PM
Last post by BRADESTAR
10-22-2018 07:50 PM
5 Replies, 533 Views
Happy Birthday bmans
10-22-2018 05:05 AM
Last post by 1996 328ti
10-22-2018 05:05 AM
0 Replies, 135 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 03-18-2014, 02:57 PM   #1
MrMajicCity
Member
 
MrMajicCity's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Chicago,IL
Posts: 33
iTrader: (0)
Default 95 318ti m42 5 speed stalling/ running rough

Well I've decided to take another whack at getting this car running right...I've done everything I can think from replace the fuel pump to spark plugs, even the dme...car just starts up runs fine for a few minutes and then starts sputtering and eventually dies. The colder it is the longer it runs fine until the slightest bit of heat warms it up then comes the problems...loses all power at high rpms and I'm constantly having to let off the gas and reaccelerate to get the car to continue to accelerate. I don't know what else to do.. I don't want to take it to BMW. I've tried numerous time to get stomp codes but it never works and I've tried 100s of times fast slow medium speed and it never flashes. Any one close to the south side of Chicago willing to help me..? Or can anyone relate.. Car sat for 8 years before I put all new parts and stuff in it..all new clutch, suspension brakes, alternator, water pump, radiator, fan, fan switch, coolant temp sensor, oil change, fuel pump, plugs, wires, ignition coil, and only 93 fuel since to help it run a little better since the old stuff sat in the lines. I've done all I can and can't figure it out for the life of me...please I need help...I spent a lot of my savings to try to restore this car and it sucks I can't drive it...I need help...

Thanks in advance
MrMajicCity is offline   Reply With Quote
Old 03-19-2014, 05:02 AM   #2
BRADESTAR
Senior Member
 
Join Date: May 2013
Location: Seattle
Posts: 404
Vehicles
iTrader: (0)
Default

I am an ametuer, so take this comment with a grain of salt;

To me your issue sounds like a fuel supply issue. Starting and running well for a while then cutting out, maybe fuel in the lines gets used up then there is your problem. Letting off the gas to let the fuel pressure catch up. Old fuel sitting in the lines and the tank for years can clog things up. I'd think about perhaps some blockage in the tank or pump not able to keep up makes sense to me.

If it was spark, air, or sensor related I'd think that would show from startup.

I'd double check the fuel delivery system. If it starts and runs for a while I'd think that you could figure it out without throwing more money at it until you isolate some things.

Good luck. This stuff can be tricky if you cant pull codes.
BRADESTAR is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2014, 05:17 PM   #3
MrMajicCity
Member
 
MrMajicCity's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Chicago,IL
Posts: 33
iTrader: (0)
Default

Ok so I've been messing with it again. If i get it warm it will stay running. No haveing to keep my foot on the gas pedal. But when I drive it at high rpms it loses power and starts to hesitate. Any ideas. It has a new fuel pump.
MrMajicCity is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
F.S. BMW M42 (M42B18) engine fits e36 318, 318i,318is, 318ti chrisbec eBay and Craig's list listings 6 11-03-2010 02:21 PM
1996 318TI 5 speed transmission 300zxrx7 US and North America 13 03-28-2006 07:26 AM
PARTING OUT! 1995 318ti club sport Black 5 speed vigilantemotors US and North America 116 12-14-2005 06:39 PM
Wanted: Chip for 318ti M42 and Dinan TB! 318ti_Portugal US and North America 1 09-29-2005 12:53 AM
WTB: 96-98 318ti 5 speed feldenmike US and North America 0 08-15-2005 05:14 PM


All times are GMT +1. The time now is 12:08 AM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 73.56 k/85.02 k (13.49%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.