318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Electrical

Notices

Electrical All wiring questions.

.
» Recent Threads
Long time swapped to...
11-16-2018 04:12 AM
Last post by BRADESTAR
Today 07:08 AM
3 Replies, 268 Views
205/60r16 tires on model...
11-17-2018 06:02 PM
Last post by mrmikkelsen
Today 04:39 AM
1 Replies, 205 Views
1996 M44 Crank, no...
10-18-2018 10:36 PM
Last post by 318tiFatherFigure
Yesterday 08:03 PM
7 Replies, 970 Views
New ti owner from Chicago
10-12-2018 10:28 PM
Last post by K12Pilot
Yesterday 01:31 PM
7 Replies, 1,147 Views
names for your TI
10-08-2004 04:48 AM
Last post by andakn
Yesterday 02:38 AM
347 Replies, 82,478 Views
Age Demographics
10-30-2004 05:06 AM
Last post by Locus7
11-19-2018 03:04 AM
322 Replies, 88,119 Views
FS: 1998 Black BMW 318ti...
10-29-2016 07:52 AM
Last post by winky
11-18-2018 11:31 PM
12 Replies, 9,005 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 04:40 AM
Last post by K12Pilot
11-18-2018 01:51 PM
324 Replies, 108,626 Views
New to the Ti but not...
11-18-2018 01:48 PM
Last post by K12Pilot
11-18-2018 01:48 PM
0 Replies, 133 Views
FS Black 1997 318ti...
11-09-2018 01:05 AM
Last post by tmca
11-17-2018 09:14 PM
4 Replies, 956 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 08-29-2004, 08:06 AM   #1
1985mercurylynx
Junior Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 16
iTrader: (0)
Default Big Problem: Car won't start

my car ('97 'ti sport) will not start. i'm hoping someone will have some good ideas for me.

when I put the key in the ignition, the lock cylinder will either

1) rotate a full 360 degrees and never engage, or:
2) travel about a 1/4" and stop, but not engage the starter.
3) I can pull the key out in any position and the the lock cylinder will rotate freely.

other oddities:

1) the odometer reads 8888E when the key is in the ignition. When it is pressed to the stop, the normal mileage will show up. The trip odometer reset itself.

2) clock is not getting juice. Radio doesn't get juice unless I can get the key against the stop.

This just started happening tonight. I just got back from a long trip, it ran fine. However, today, a couple of things happened prior to this.

1) While cleaning the car, I left the lights on ~15 mins and ran the battery down. I turned it off for 5 minutes and it had enough amps to crank over.

2) I replaced the fuse to the fog lights today (it had burned out at least a week ago)

3) turn signals stopped working just before this happened (fuses are OK)

I have no idea if any of this has to do with the current issue, just wanted to let you all know.

Has anything like this ever happened to any of you? any ideas? I don't know if its a bad lock cylinder, goofy electrical problem, or what. I really don't want to have to tow it to the dealer. I can't get it out of park, and getting it out of the garage is going to be a bitch. Is there anything i can do to get it to start so i can get it out of the garage? Does anyone have a balpark cost if it is a lock cylinder?

help is appreciated. thanks.
1985mercurylynx is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2004, 01:14 PM   #2
1996 328ti
Senior Member
 
1996 328ti's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Greenville, SC
Posts: 9,295
Vehicles
iTrader: (1)
Default

Batteries in these cars only last a few years. YMMV.
How old is the battery?
__________________
...steven
BMW CCA #146825
1995 BMW 318ti Club Sport 1996 BMW 328ti 2003 MINI Cooper S
www.bmwcca.org
1996 328ti is offline   Reply With Quote
Old 08-29-2004, 03:48 PM   #3
1985mercurylynx
Junior Member
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 16
iTrader: (0)
Default

Steve,

Problem created, and fixed, by my bone-headed self. When I was looking at the turn signal problem, I accidentally pulled fuse 31, and it was still loose this morning when I looked at it. Fuse 31 controls the anti-theft system. When I put the fuse back in, the car started right up. I don't know if that was the whole problem, but it seems good for now. I will post again if I have any more problems.

I am happy to at least serve as a bad example.
1985mercurylynx is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2004, 08:53 PM   #4
dodj
Senior Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: bris
Posts: 287
iTrader: (0)
Default

hello i have a very similar recurring problem i get weird
8888e in the odometer, the clock will reset and the low fuel light will stay on. Also, this will always trigger the airbag light.

my radio WILL always work though. This problem doesn't happen all the time, and will ALWAYS fix itself given 5-30 minutes.

Please help!!
dodj is offline   Reply With Quote
Old 11-05-2004, 10:09 PM   #5
maurolin
Senior Member
 
Join Date: Jul 2004
Location: Tampa
Posts: 465
iTrader: (0)
Default

I can almost guarantee is one of your modules.
Why don't you disconnect the battery for 1/2 hour, take the glove box out and clean and plug and unplug your GM V, and other modules.
When the cluster acts up, the source is the General module. JUST AN IDEA... Why not try...
__________________
1995 318Ti S52 OBD1 conversion
AC Schnitzer theme
http://baybimmers.dtdns.net/Project%...0schnitzer.jpg
maurolin is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2004, 02:19 PM   #6
dodj
Senior Member
 
Join Date: Jun 2004
Location: bris
Posts: 287
iTrader: (0)
Default

hello update to my problem.....although it hasn't happened for quite a while (which is a good thing)

i forgot to mention that sometimes when this happens a repeated clicking noise can be heard coming from the instrument cpanel, and the low fuel light and odometer will stay partially lit (even with key removed). What would cause a clicking noise to come from the instrument panel?

maurolin, i really have no idea what to do about that, but this is something that my bmw dealer should have checked?
dodj is offline   Reply With Quote
Old 11-17-2004, 02:48 PM   #7
weezer
Senior Member
 
weezer's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Lincoln Park Capitol Hill, Washington DC
Posts: 741
iTrader: (0)
Default

Regarding the starting problem.......
One of a frequent issue with the Ti-s is a locking ignition. It can lock when start-up and burn the starter. The previous owner of my '97 Ti had that problem and replaced the key ignition cylinder and solved the problem.
As with Instrument cluster problems, get it checked with the dealer. I usually have this policy of not tampering with electrical systems in my car, since I am not an electrical engineer or do not pretend to know what electrical diagrams mean. Unless we all do i think computer and electrical systems better be left with experts.

thanks
weezer is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
E46 Ti - Front speaker replacement using existing speaker housing and standard 6.5" vatovey Knowledge Base 4 01-29-2010 11:51 AM
SAP (Secondary Air Pump) Repairs cali-ti Knowledge Base 5 01-23-2010 11:10 PM
I have a fuse problem. Gas and the Temp. Will'sBimmer Electrical 11 11-02-2009 05:15 AM
Difference between standard and Sport susp? PeteN95 Suspension 5 09-20-2006 09:01 PM
Standard for Standard Diff Swap stormos Differentials 4 03-14-2006 11:33 PM


All times are GMT +1. The time now is 01:16 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2018, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 89.93 k/105.48 k (14.74%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.