318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
Coil on PLug Conversion...
01-04-2020 11:26 PM
Last post by J!m
Today 12:43 PM
4 Replies, 798 Views
Snow Tires/Rims
01-10-2020 08:46 PM
Last post by J!m
Today 02:19 AM
3 Replies, 545 Views
Happy Birthday ...
01-12-2020 06:00 AM
Last post by J!m
Today 02:12 AM
1 Replies, 372 Views
WTB: manual driveshaft
11-13-2019 12:04 AM
Last post by J!m
Today 02:12 AM
2 Replies, 948 Views
S52 ti - Question about...
08-09-2019 02:13 AM
Last post by J!m
Today 02:09 AM
2 Replies, 12,916 Views
1998 328ti 5spd
01-05-2020 02:32 AM
Last post by J!m
Today 02:04 AM
8 Replies, 1,645 Views
Longtime Listener. First...
01-16-2020 01:37 PM
Last post by J!m
Today 02:01 AM
2 Replies, 275 Views
5 spd, tree crushed it
12-02-2019 07:16 PM
Last post by jay7602
01-16-2020 03:58 AM
7 Replies, 1,998 Views
Lightweight Flywheel and...
01-15-2020 07:30 AM
Last post by gkatzens
01-15-2020 07:30 AM
0 Replies, 205 Views
Ultimate Supercharger...
06-23-2019 09:06 AM
Last post by OllieNZ
01-14-2020 07:04 PM
104 Replies, 71,515 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 09-17-2013, 08:00 AM   #1
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Exclamation M42 Probs.

So today my car started to buck really bad in first and second gear. It stalls if I turn the steering wheel kind of sharp, and at idle if I try to rev it up it sputters like crazy and shakes the whole car. 3rd through 5th seem fine. To drive it home I just rode the clutch real bad in first and second. It seems to idle okay until I give it some gas.
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 04:00 PM   #2
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Default

Bump
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 09-17-2013, 10:27 PM   #3
Honolulu
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Honolulu, Hawaii
Posts: 8
iTrader: (0)
Default

Mechanic's rule: look at the stuff you last "worked on", you may find yourself there again. No shame, we all learn this way, multiple times.

Check your intake hose elbow for cracks, also other hoses which could induce an unmetered air leak. Check the hoses to the idle air control valve, and the valve itself. Bimmers have a habit of clogging the IACV, and it needs to be cleaned.

Last edited by Honolulu; 09-17-2013 at 10:33 PM.
Honolulu is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2013, 04:54 AM   #4
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Default

Update: motor mount arm broke and ripped the intake elbow just as you said. Going to the junk yard Friday to get the arm.
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 10:36 AM   #5
Honolulu
Junior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: Honolulu, Hawaii
Posts: 8
iTrader: (0)
Default

Used mount arm okay, but get a new air intake elbow.
Honolulu is offline   Reply With Quote
Old 09-27-2013, 12:04 PM   #6
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Default

Already got one new mounts as well.
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2013, 12:02 AM   #7
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Default

Successfully retrieved the motor mount arm today. Tomorrow morning repairs commence.
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 09-28-2013, 06:35 AM   #8
geetarspaz
Senior Member
 
geetarspaz's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Philly
Posts: 605
Vehicles
iTrader: (-1)
Default

Quote:
Originally Posted by Honolulu View Post
Used mount arm okay, but get a new air intake elbow.
Location: Honolulu, Hawaii whoa
geetarspaz is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 09:16 AM   #9
Breticus
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Florida
Posts: 404
iTrader: (2)
Default

Well, got the new intake hose boot, motor mounts, and that arm all installed. Car is much more solid now.
Breticus is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2013, 02:10 PM   #10
teetime4one
Senior Member
 
teetime4one's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: SW Florida
Posts: 4,339
Vehicles
iTrader: (6)
Default

Quote:
Originally Posted by Breticus View Post
Well, got the new intake hose boot, motor mounts, and that arm all installed. Car is much more solid now.
Those motor mounts can create quite a disturbance. Glad to hear you were able to sort it all out.
__________________

Sean
1995 Active
teetime4one is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
engine , gas , idle , m42 , sputter


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
High Perf M42 Parts, custom crank, etc. rob_e30 Parting out & Parts (US) 6 05-12-2012 08:16 PM
F.S. BMW M42 (M42B18) engine fits e36 318, 318i,318is, 318ti chrisbec eBay and Craig's list listings 6 11-03-2010 03:21 PM
OH M47 Crank, M42 head, M42 HG Set, 2.1L Build part out joe318is US and North America 11 08-17-2010 04:32 AM
E36 M42 Vs. E30 M42 E36Wes Engine 4 07-02-2010 06:53 AM
I have Split Second M42 installation manual AzzKickr Induction 5 06-09-2006 07:18 AM


All times are GMT +1. The time now is 08:34 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2020, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 100.40 k/119.07 k (15.68%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.