318ti.org forum

Go Back   318ti.org forum > Technical, Maintenance and Modifications > Engine

Notices

Engine Tuneups, chips, wires, spark plugs.

.
» Recent Threads
I miss C'ing Ti Pics
Yesterday 08:08 AM
Last post by ChItalian1027
Today 05:12 PM
2 Replies, 172 Views
1999 318ti w/ M-Sport &...
Yesterday 08:49 PM
Last post by AlexWJD
Yesterday 08:49 PM
0 Replies, 29 Views
unfinished supercharged...
06-22-2021 03:57 PM
Last post by Spartan 059
Yesterday 01:29 PM
6 Replies, 5,665 Views
recommendations for...
07-13-2021 04:48 AM
Last post by BRADESTAR
Yesterday 08:20 AM
3 Replies, 844 Views
'95 Boston Green, ALL...
06-29-2021 04:24 PM
Last post by irdave
07-27-2021 02:21 AM
10 Replies, 3,198 Views
New to the group
05-30-2021 05:47 AM
Last post by FunElan
07-27-2021 12:02 AM
4 Replies, 2,217 Views
What model ti do you own?
02-26-2003 03:40 AM
Last post by sarinasr75
07-26-2021 02:40 PM
340 Replies, 172,949 Views
Longtime lurker via...
07-26-2021 07:33 AM
Last post by primo107
07-26-2021 07:33 AM
0 Replies, 207 Views
Happy Birthday ...
07-26-2021 05:00 AM
Last post by 1996 328ti
07-26-2021 05:00 AM
0 Replies, 198 Views
WTB: 318ti clubsport in...
05-21-2021 02:08 PM
Last post by jasminemicheal
07-23-2021 11:55 AM
6 Replies, 2,725 Views
Reply Share/Bookmark
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-12-2017, 03:34 PM   #1
bluoval6
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Slidell, Louisiana USA
Posts: 89
iTrader: (0)
Default Cam sensor question

My M44 is throwing a cam sensor code,but the car seems to run fine. Will this affect anything else, i.e. power, fuel economy, etc? Trying to decide how critical this problem is. Thanks,

Scott
bluoval6 is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2017, 04:28 PM   #2
bluoval6
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Slidell, Louisiana USA
Posts: 89
iTrader: (0)
Default

So to answer my own question, I replaced the cam sensor last night. I noticed an immediate difference in response, especially at low rpm. I'll monitor fuel economy on my next full tank. It seems to have dropped a bit since i bought the car 2 years ago. I'll report back in case anyone is interested.

Scott
bluoval6 is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2017, 03:20 AM   #3
J!m
Moderator
 
J!m's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Bouncing off the rev limiter in CT!
Posts: 3,046
Vehicles
iTrader: (1)
Default

Yes the cam phasing will be messed up- it won't advance in sync with the ignition timing and intake runner switchover.

You probably will see a slight improvement in fuel economy as you won't be pushing the pedal as hard looking for low end torque.
__________________
"Speed's just a question of money. How fast you 'wanna go?"

Order Swap Manuals Here => http://www.318ti.org/forum/showthread.php?t=12912

WolferJ- gone but not forgotten. R.I.P.
J!m is offline   Reply With Quote
Old 07-20-2017, 11:26 PM   #4
bluoval6
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Slidell, Louisiana USA
Posts: 89
iTrader: (0)
Default

No cam phasing on this M44. Definitely runs better with a good sensor, though. Fuel economy seems to have improved slightly. I played with my cam timing today, but I'll post that in another thread.

Scott
bluoval6 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2017, 07:49 PM   #5
mnguyen84
Junior Member
 
Join Date: Apr 2017
Location: United States
Posts: 28
iTrader: (0)
Default

the sensor near the cams and thermostat that BMW the crank position sensor right? mine was going bad. sometimes I have problems starting on the first turn. since i replaced the sensor, 1 turn 1 start.
mnguyen84 is offline   Reply With Quote
Old 07-24-2017, 08:22 PM   #6
bluoval6
Member
 
Join Date: Oct 2015
Location: Slidell, Louisiana USA
Posts: 89
iTrader: (0)
Default

The sensor in the front cover is tha cam position sensor. The crank sensor is further back, under the back of the intake. I too would get a hard start occasionally. Hasnt happened since replacing the cam sensor.

Scott
__________________
1998 318ti base that appears to be moulting
bluoval6 is offline   Reply With Quote
Old 07-28-2017, 06:10 AM   #7
john318isau
Member
 
Join Date: Aug 2006
Location: NSW, Australia
Posts: 63
iTrader: (0)
Default

When my cam sensor failed, my car was intermittently losing power while driving. The problem would usually happen after stopping at an intersection and then taking off again, but also happened at other times, and it sometimes stalled when I came to a stop.
john318isau is offline   Reply With Quote
Reply

Bookmarks


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
M40 Cam Timing - Special Tools. gtr161 Engine 3 03-08-2011 07:53 AM
Replaced cam sensor, now car won't start TriniTT Engine 2 05-14-2010 03:51 AM
Expert opinion needed regarding cam timing cooljess76 Engine 21 04-14-2009 05:22 AM
Cam Shaft position sensor Brrrknstock Misc 15 07-24-2007 06:03 PM
Cam Sensor? bmwpwr Maintenance 20 03-20-2006 06:48 AM


All times are GMT +1. The time now is 09:17 PM.


.
Powered by site supporters
vBulletin Version 3.8.8
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright ©1999 - 2021, 318ti.org
© vBadvanced CMPS v3.2.2
[page compression: 86.38 k/101.80 k (15.14%)]

318ti.org does not warrant or assume any legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information or products discussed.